Ubehandlet lavt stofskifte forandrer hjernen

ubehandlet lavt stofskifte ændrer hjernen.

hjerne_web

I et nyligt offentliggjort studie har forskere fra Irland og USA påvist, at ubehandlet lavt stofskifte forandrer hjernen. Studiet, der undersøgte voksne med ubehandlet stofskifte, fandt, at højre side af hippocampus var mindre hos syge end raske. Studiet var ikke så stort, men det stemmer overens med, hvad man tidligere har set i rotteforsøg. Forskerne fortæller, at der skal flere undersøgelser til for at sige noget om langtidseffekten på de kognitive evner hos de ramte patienter.

Hippocampus er det sted i hjerne, som fx professor Bente Klarlund Pedersen betegner som porten til både langtids- og korttidshukommelsen hos mennesker. Det er der, hvor alt det et menneske skal huske, skal passere. Det betyder, at hippocampus har betydning for vores evne til at huske og lære ting.

For mennesker, der kender til lavt stofskifte, er dette ikke er særligt overraskende resultat, men det understreger vigtigheden af at diagnosticere og behandle alle tilfælde af lavt stofskifte så hurtigt som muligt.

Jeg ved af egen erfaring, at det er forfærdeligt at oplevelse at ens kognitive og intellektuelle evner forsvinder. Det ændrer både hele ens selvopfattelse og evne til fx at passe et job. Det kan ende med at sende én helt ud af arbejdsmarkedet.

Inden jeg fik en behandling for lavt stofskifte, der virkede, havde gennem nogle år meget svært ved at koncentrere mig, og jeg glemte alt. Når jeg så læser forskning som denne, kan jeg godt komme til at tænke på: Hvad nu, hvis jeg var kommet så langt ud, at forandringerne var blevet permanente og ikke kunne rettes op af behandling? Naturligvis har jeg også tænkt på, om der er sket skader, som jeg bare ikke har været opmærksom på?

Men jeg tror det nu ikke – jeg føler mig faktisk helt på toppen igen, når bare jeg får mine daglige piller.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.


*