Odense Universitetshospital sat på plads

Odense Universitetshospital

Som patient er det mildest talt skræmmende at opdage, at læger underløber og modarbejder hinanden ved at sende ”vejledninger” ud på kryds og tværs.

Det er præcis, hvad der er sket for nylig. I august 2013 kom der en ny vejledning fra IRF (Institut for Rationel Farmakologi), om behandling af bl.a. hypotyreose – lavt stofskifte. Men i oktober 2013 skriver lægerne fra Odense Universitets Hospital, Steen Bonnemas og Laszlo Hegedüs, et indlæg www.thyreoid.dk (DTS, Dansk Thyreoidea Selskab), som også omhandler behandling af lavt stofskifte.

Dette indlæg rystede mange patienter. De to læger, der stod bag indlægget, tog nemlig fuldkommen afstand fra behandling med T3 og Thyreoid af den gruppe af patienter, der ikke får det godt på den gængse behandling af lavt stofskifte.

I deres indlæg skrev de: ” Der foregår i denne tid en livlig debat i diverse medier om behandling af lavt stofskifte med T3, hovedsagligt på foranledning af Helle Sydendals bog ’Få livet tilbage”.

Derudover supplerede de med, at flere oplysninger, fx i en publikation fra Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF), havde øget forvirringen om behandling af lavt stofskifte. Her siger de altså, at de nationale retningsliner for behandling af lavt stofskifte, er vildledende!

Men ikke nok med det. Steen Bonnemas og Laszlo Hegedüs indlæg blev desuden sendt ud til en række læger og sygehuse. Og dette kan man vist både kalde for ”forvirrende” og ”vildledende”.

Heldigvis udsender DES – Dansk Endokrinologisk Selskab – kort efter et såkaldt ”supplement” til dette, hvor de holder fast i retningslinjerne fra IRF. Her står bl.a.: ”En generel afvisning af patienterne (dem, der er interesseret i behandling med T3, red.), vil betyde yderligere frustration hos denne patientgruppe, som hermed potentielt drives ud i selvmedicinering, hvilket kan skabe mistillid til den lægefaglige kompetence hos endokrinologer.”

Det har DES fuldkommen ret i. Det er frygteligt, når patienter år efter år har det skidt, uden at der gøres andet end at regulere på Eltroxin for 117’ende gang.  Det skrev jeg faktisk om forleden dag. Det er sådanne oplevelser, der driver patienter til udlandet – eller til at gøre noget selv, hvilket kan have katastrofale følger. Og ja, så er det netop også, at vi begynder at tvivle på de lægefaglige kompetencer hos endokrinologerne.

Godt, at det nu slås fast skriftligt, at der skal tages hånd om alle patienter.

Selvfølgelig skal der være et tilbud om behandling med T3 eller Thyreoid – hvis andre behandlinger svigter.

Det næste trin kunne så være at få kvalificerede undersøgelser og vejledning i dosering af T3 – for 10 mg pr. dag er for en del patienter næsten lige så lidt som ikke at få noget overhovedet – og så er de jo lige vidt.

des

3 comments

  • Eva

    Endokrinologerne må da også være tilfredse med, at deres patienter kan klare en hverdag igen, når de får det rigtige medicin og samfundet spare en masse penge, da der bruges mange penge på undersøgelser som kunne være undgået. HVIS VI FIK DET RIGTIGE MEDICIN Er de bange for at blive arbejdsløse

    Det er godt, at du Helle har skrevet din bogen, for så kan jeg og mange andre jo se, at vi alle kan få en bedre krop
    Tusinde tak for Info knus

  • Fruen i huset

    Tak Helle.
    Du er en stor støtte for os der ikke kan komme igennem til den endo vi har. Bare der dog fantes en liste med de gode endo, de kunne afhjælpe mange frustrationer. Eller også skal mange endo have hjælp til at sætte sig inde i patient oplevelsen hos dem.

  • Pingback: Når forskerne ikke tjekker deres kilder « Lavtstofskifte.info

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.


*