Medicin før eller sammen med morgenmaden?

shutterstock_155419751-morgenmad

Foto: Shutterstock

Flere har spurgt mig, hvorfor deres TSH svinger meget op og ned. Nogle har gået hos privatlæge sideløbende med deres konsultationer i det offentlige system. I den forbindelse har de oplevet, at TSH kan svinge fra blodprøve til blodprøve – selvom der måske kun er en eller to dage mellem.

Det kan skyldes flere ting. For det første er der forskelle i måleudstyret fra laboratorium til laboratorium, og hvert laboratorium kan have deres egne referenceværdier. Derfor kan tallene ikke altid sammenlignes.

For det andet kan TSH variere alt efter, hvornår på dagen den måles, og om du har spist eller fastet.

Mange oplever, at deres TSH ligger lavere, når blodprøven tages om eftermiddagen, end hvis den tages om morgenen, inden de har spist morgenmad.

Et nyt studie viser, at det faktisk spiller en stor rolle, om du tager dine piller om morgenen på tom mave og venter med at spise morgenmad – eller om du tager din medicin sammen med morgenmaden.

I undersøgelsen lå forsøgspersonernes gennemsnitlige TSH på:

 • 1,9 mIU/L hvis de tog medicinen på fastende mave inden morgenmaden
 • 2,89 mlU/L hvis de tog medicinen sammen med morgenmaden

Undersøgelsen konkluderede, at der er større risiko for en svingende TSH, hvis man indtager medicinen sammen med morgenmaden, end hvis man tager den på fastende mave.

Der er altså mange grunde til, at TSH ikke er en stabil markør for, om man er velbehandlet.

Kilde: http://connection.ebscohost.com/c/articles/88935062/serum-thyrotropin-levels-following-levothyroxine-administration-breakfast

3 comments

 • Thine Pedersen

  Hej Helle, Tusinde tak for din fantastiske blog og bog. Du har været med til at ændre mit liv og givet mig håb igen!

  Jeg er så heldig at være startet kombinationsbehandling for 3 dage siden og har et spørgsmål til din og evt. andres erfaring vedr. hvordan aftendosis af T3 tages?
  (jeg skal tage 175 Euthyrox + 5 mikrogram Liothyronin morgen og 7,5 mikrogram Liothyronin om aftenen)

  Jeg har erfaret at når jeg tager medicin om morgenen, skal jeg tage det min. en halv time før morgenmad, og så har jeg det væsentligt bedre i hele kroppen de næste mange timer. Når jeg spiser medicinen sammen med maden, får jeg hurtigt kvalme og føler mig febril og ekstremt træt.

  Mvh Thine

 • mette

  Hvor langt tid skal der gå før man må spise morgenmad, efter medicinen er taget? Mvh Mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.


*