Lavt stofskifte årsag til for højt kolesterol – den rette behandling med T3 kan hjælpe

Højt kolesterolniveau, som øger risikoen for hjertesygdomme og slagtilfælde, kan skyldes lavt stofskifte. Behandling med Eltroxin er ikke altid nok til, at kolesterolniveauet bliver normaliseret. Studier viser, at T3-behandling kan hjælpe.

Af lavtstofskifte.info

Lavt stofskifte øger risikoen for højt kolesterol. Højt kolesterolniveau øger risikoen for hjertesygdomme og slagtilfælde. Fokus på kost og livsstil kan hjælpe på kolesterolniveauet, men det er ikke altid nok, og medicin kan være nødvendigt. Men hvis lavt stofskifte er årsagen til højt kolesterol, så kan vejen til et normalt kolesterolniveau også være at skifte stofskiftemedicin.

– Da jeg var mest syg af lavt stofskifte, var mit kolesterol ved at blive for højt, fortæller Helle Sydendal, som har skrevet bogen, Få livet Tilbage – en bog om lavt stofskifte.

– På det tidspunkt var jeg faktisk i behandling med Eltroxin, forHtsætter hun: – Men først efter jeg kom på kombinationsbehandling med T4 og T3, fik jeg det ikke bare godt, mit kolesterolniveau blev også helt og aldeles normaliseret. Og jeg har ikke haft problemer med det siden.

Mange med lavt stofskifte får også forhøjet kolesterol

Nu er Helles oplevelse jo en enkeltstående oplevelse. Men hun er ikke ene om at opleve, at lavt stofskifte – på trods af behandling med Eltroxin eller andet T4-medicin – fører til forhøjet niveau af kolesterol. Men i årevis har man regnet med, at T4-behandling ville normalisere kolesterol-niveauet. Sådan er det imidlertid ikke.

Et studie viser faktisk, at mange patienter med lavt stofskifte, der behandles med T4, ikke nødvendigvis får en forbedring i deres kolesterolniveau. Studiet viser, at selvom TSH bliver normal pga behandlingen, så betyder det ikke nødvendigvis, at fx forhøjet kolesterol også reguleres tilbage til normalområdet.

Norsk studie: T3 har en bedre virkning på højt kolesterol

Et norsk studie viser bl.a., at kolesterol- niveauet normaliseres i langt højere grad ved T3-behandling end ved T4-behandling.  Samtidig viser studiet, at T3-behandlingen ikke forårsagede bivirkninger på knogletætheden – noget som ellers ofte bliver brugt som argument mod T3-behandling

Er dit kolesterol for højt? Og bliver du behandlet med T4-medicin (Eltroxin, Euthyrox etc.) for lavt stofskifte? Så bør du tale med din læge om ikke, det er på tide at prøve en ny medicin. Målet med behandlingen er jo, at du ikke har symptomer – heller ikke forhøjet kolesterolniveau, som øger risiko for hjerte-kar-sygdomme.

 

 

Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle patienter med lavt stofskifte vil have høje kolesterolniveauer, og ikke alle patienter med høje kolesterolniveauer vil have lavt stofskifte. Men for jer, der har begge tilstande, er det vigtigt at få talt grundigt med lægen.

 

 

Kilder:

Higher Free Triiodothyronine Is Associated With Higher HDL Particle Concentration and Smaller HDL Particle Size

Systemic Thyroid Hormone Status During Levothyroxine Therapy In Hypothyroidism: A Systematic Review and Meta-Analysis

Thyroid Hormone Status During L-T4 Therapy: Systematic Review and Meta-Analysis

Triiodothyronine rapidly lowers plasma lipoprotein (a) in hypothyroid subjects

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.


*