Læger skal støtte deres patienter, som er trætte, glemsomme og ufokuserede

lavt stofskifte, læge og patient
Hvem kender ikke det med, at man glemmer og har svært ved at koncentrere sig? At man bare ingen energi har, og man kan sove hele tiden.
Når man har lavt stofskifte og ikke er velbehandlet, så er disse symptomer velkendte. På engelsk kalder man det ”brain fog” – oversat til dansk: Hjernetåge.

Men desværre kan symptomer som træthed og koncentrationsbesvær være svære for læger at sætte i bås. Man kan jo også kan være træt og ufokuseret, hvis man fx har for meget om ørerne og er lidt stresset. Eller lægen kan forbinde symptomerne med depression eller andre sygdomme.

Jeg kan tydeligt huske, hvad min læge sagde til mig, dengang jeg ingen energi havde, ikke kunne huske eller koncentrere mig. Det var: ”Du har to små børn, et fuldtidsjob, et nyt hus som I går og sætter i stand. Det er da ikke så mærkeligt, at du er træt!

Det var noget af en kold spand vand at få smidt i hovedet. For jeg var ikke bare træt! Jeg var syg. Men det kan være svært at forklare min læge.

Heldigvis har en gruppe forskere kigget nærmere på det, som kaldes ”hjerne tåge”, da det er noget, der kan nedsætte livskvaliteten betragteligt. Målet var forstå det og at finde en måde at behandle os patienter på, så ”hjernetågen” forsvinder.

I studiet deltog over 5000 mennesker! Alle med lavt stofskifte, de fleste kvinder omkring de 50 år, og faktisk var det hele 95% af deltagerne, der klagede over ”hjerne tåge”, altså problemer med hukommelse, træthed etc hele tiden.

Lægen skal støtte patienten og finde en løsning

I studiet blev det konkluderet, at det er vigtigt, at læger støtter de patienter, der har disse problemer. Desuden blev det konkluderet, at det er vigtigt, at lægen vil overveje yderligere behandling. Det kan være at supplere den almindelige behandling for lavt stofskifte med Liothyroin (T3).

Derudover kan det være nødvendigt med livsstilsændringer, som fx mere hvile og motion. Forskerne konkluderede, at der er brug for yderligere forskning for at forstå sammenhængen mellem hjernetåge og lavt stofskifte, for at kunne forbedre behandlingen.

Men det er da et godt skridt på vejen, at læger opfordres til at støtte patienten og tilbyde behandling med Liothyronin, T3. I stedet for at man får at vide, at man skal gå hjem og tage sig sammen.

Nu er det bare at håbe på, at resultater fra nye undersøgelser bliver implementeret i behandlingen af af os med lavt stofskifte.

 

Kilde: Ettleson MD et al 2021 Brain fog in hypothyroidism: Understanding the patient’s perspective.

Jeg havde virkelig ”hjerne tåge”, selvom lægen sagde, at jeg var velbehandlet. Jeg huskede ingenting, og jeg kunne sove konstant.
Da jeg fik ny medicin, som indeholdt T3, forsvandt de symptomer, som ellers nærmest havde ødelagt mit liv. Jeg fik livet igen!
– Helle Sydendal

lavt stofskifte, læge og patient

2 comments

  • Yvonne

    Ja desværre sidste svar fra Endo – de symptomer du beskriver har INTET med LS at gøre og du får mig ikke til at ændre noget som helst i din medicin uanset hvad du siger 🤔
    Jeg ligner meget dit billede før

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.


*