Knogler og hjerte har det fint med T3 og Thyroid-behandling

Ny undersøgelse:
Patienter der modtager kombinationsbehandling eller Thyroid, er ikke lige så ofte i kontakt med sundhedssystemet med lidelser som hjerteproblemer og knogleskørhed/brud som dem, der er i behandling med T4-medicin.
Det viser en stor amerikansk undersøgelse.

Af Helle Sydendal

Forskere har undersøgt, hvor ofte mennesker, der får kombinationsbehandling med T4 og T3, Thyroid og T4-medicin kommer i kontakt med sundhedssystemet ved:

  • hjerte-kar-sygdomme
  • atrieflimren
  • hjerteanfald
  • slagtilfælde
  • osteoporose/knoglebrud

Resultatet på undersøgelsen er baseret på data fra:

  • 5106 deltagere i behandling med T4-medicin (som Eltroxin og Euthyrox)
  • 252 deltagere i behandling med Thyroid
  • 79 i kombinationsbehandling med T3 og T4

Undersøgelsen viser, at T3 og Thyroid-behandling ikke er farlig. Nærmest tværtimod. Resultatet er nemlig, at der stort set ikke er forskel på, hvor hyppig kontakten til sundhedssystemet er blandt de tre grupper.

T-4 behandlede er oftere i kontakt med sundhedssystemet

Der er dog én forskel, som er til de kombinations- og Thyroid-behandledes fordel.

Ambulant behandling relateret til hjerte-kar-sygdomme og osteoporose/knoglebrud er lavere blandt dem, der får T4/T3 og Thyroid sammenlignet med dem, der behandles med T4 (3,5% vs 7,7%).

Efter en videnskabelig justering (Covariate balancing – der skal sikre sammenlignelige grupper), kunne man dog ikke sige, at det var signifikant.

Ny forskning kan bane vej for at skifte medicin

Ikke desto mindre er dette gode nyheder for os, der får kombinationsbehandling eller Thyroid, og for dem, der gerne vil ”have lov” til at prøve T3 eller Thyroid. Mange oplever at blive afvist med svaret: ”Nej, vi anbefaler ikke kombinationsbehandling eller behandling med Thyroid. Det øger risikoen for hjerteproblemer og osteoporose”.

Ønsket om at prøve ny medicin er ofte et desperat forsøg for at få sit liv tilbage og slippe for de invaliderende symptomer på lavt stofskifte. Derfor kan et nej til at afprøve en anden type medicin føles som at få en spand koldt vand i hovedet.

Forhåbentlig kan den nye forskning være med til, at flere kan skifte medicin, hvis de ikke føler, at standardmedicinen hjælper.

 

Kilde:

Penna GC, Bianco AC, Ettleson MD. A cross-sectional analysis of cardiovascular and bone healthcare utilization during treatment with thyroid hormone. J Clin Endocrinol Metab. 2023 Oct 25:dgad629. doi: 10.1210/clinem/dgad629. Epub ahead of print. PMID: 37878964.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.


*