Jeg tror min kollega har lavt stofskifte. Skal jeg sige noget?

Hvis du selv har lavt stofskifte, kender du symptomerne. Derfor er det lettere at spotte andre, der også er ramt. Men hvad gør du, hvis din veninde eller kollega, som plejede at være fuld af energi, er træt og udkørt, og du har på fornemmelsen, at hun måske har fået lavt stofskifte? Siger du det bare? Eller lader du hende selv finde ud af det – for man skal jo ikke blande sig.

Jeg kender symptomerne på lavt stofskifte. For jeg har det selv – og jeg har været hårdt ramt, inden jeg fik den rette behandling. Derfor kender jeg jo symptomerne til hudløshed, og det sker faktisk ret ofte, at jeg ser mennesker, som jeg mistænker for at have lavt stofskifte.

Jeg har også brændt nallerne flere gange ved at sige til dem, at de nok skulle blive tjekket hos lægen. Flere gange har jeg fået en skideballe med budskabet om, at jeg ikke skal blande mig.

Men skal man bare holde sin mund og lade personen selv finde ud af det?

Nææ, det synes jeg ikke. Spørgsmålet er, hvordan man får det sagt? Og jeg har henad vejen lært at gå lidt mere gelinde til værks, og det har jeg haft bedre held med.

 

Hvordan siger man det?

Men hvordan får man det så sagt? Kommer man bare på besøg en dag, og det første man siger, efter at være kommet inden for døren, har smidt skoene og taget jakken af, er: “Jeg har tænkt på, at du måske har lavt stofskifte, for du er altid så træt. Jeg synes, at du skal gå til lægen.”

Nej, ikke sådan. Det har jeg lært.

I stedet kan man vente på det rette tidspunkt. For hvis personen har symptomer, vil hun nok fortælle dig om det på et tidspunkt, når I fx sidder over en kop the eller kaffe.

Måske siger hun:

  • Jeg er altid så træt …
  • Jeg falder altid i søvn, når jeg ser film … – Jeg orker ikke at …
  • Jeg følger denne her slankekur, men jeg taber mig ikke ….
  • Jeg træner og træner, men jeg opnår intet ……

Osv.

Kommer der en eller flere af disse udtalelser, så er det det rette tidspunkt, at foreslå, en test for lavt stofskifte.

Du kan evt. sige:

  • Når du fortæller mig, at du har det sådan, så kan det være et tegn på, at du har lavt stofskifte.
  • Det, er der rigtig mange, der har uden at vide det. Men det er let at blive undersøgt, det kræver bare en blodprøve – tal med din læge om det.

Og fortsæt:

  • Det er jo ikke sikkert, at du har lavt stofskifte, men det skader da ikke at blive tjekket. Og hvis du har, så betyder det, at du mangler nogle hormoner. Men du få tilført disse hormoner som piller. No big deal.
  • Det er da værd at få undersøgt – om ikke andet, så kan det da udelukkes, at det er lavt stofskifte, der er årsag til din træthed. Og når du går til lægen, vil hun sikkert også foreslå, at du bliver tjekket for D-vitamin mangel osv. Så, der er alt at vinde og intet at tabe.

Hvis det er til et familiemedlem, kan du fortsætte med:

  • Jeg har jo selv lavt stofskifte, og det er meget arveligt. Så når vi er i familie, er der større risiko for, at du også har det.

 

Lad være med at male fanden på væggen

Så let og uproblematisk kan det siges. Lad for alt i verden være med at begynde at tale om “T4 og T3” og om “naturlig” og “syntetisk” medicin.

Lad være med at tale om, at Eltroxin er en dårlig medicin.

Lad være med at fortælle, at mange, der har lavt stofskifte, som ikke får det godt, selvom de får behandling.

Jeg ved af erfaring, at hvis du begynder at tale om det her, så kan de blive meget forvirrede – og meget bange.

Selvom jeg er en af dem, der ikke fik det godt på T4-medicin, kan det jo godt være, at min ven får glæde af den medicin, fx Eltroxin.

 

Min veninde har lige fået konstateret lavt stofskifte

Hvis det så viser sig, at din veninde eller kollega etc. har lavt stofskifte og bliver sat i behandling, så kan du være ved hendes/hans side.

Du kan fortælle, at hvis der ikke sker fremskidt i hendes helbred ved behandling af standardmedicinen for lavt stofskifte, så er der andre typer medicin, som kan afprøves senere.

Men der er ingen grund til at male fanden på væggen fra starten af.

Måske er din veninde, ven eller kollega en af dem, som trives på standardbehandlingen. Lad os krydser fingre for det.

 

Du kan udbytte “veninde” med “ven” – for selvom det er langt flest kvinder, der rammes af lavt stofskifte, rammer sygdommen også mænd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


*