Glostrup Apotek fortsætter dialogen med ministeriet om Thyreoid

Siden sidste uge har der været panik blandt patienter, der får medicinen Thyreoid. Sundhedsstyrelsen mener nemlig, at patienter fremover skal have særlig tilladelse til at få medicinen. Men apoteker Steen Mejlgaard fra Glostrup Apotek, arbejder fortsat med sagen.

Naturlige stofskifte hormoner fås i Danmark under navnet Thyreoid. De produceres som et magistrelt lægemiddel af Glostrup Apotek, som har produceret tabletterne i mange år.

– Vi producerer også andre typer af magistrelle lægemidler, og vi har været vant til henvendelser fra patienter, men vi har aldrig fået så mange henvendelser, som efter vi begyndte at producere Thyreoid, siger Glostrup Apoteks apoteker, Steen Mejlgaard.

– Vi har produceret lægemidlet i en del år, men de senere år, siden Eltroxin blev lavet om, er salget steget ret meget, siger han og gætter på, at der er i dag er omkring 700 patienter, der får Thyreoid.

– For to år siden besluttede Sundhedsstyrelsen, at der skulle særlig tilladelse til udlevere Thyreoid.  De glemte bare at informere os, der producerer det, fortæller Steen Mejlgaard og fortsætter: – Vi havde aldrig hørt om det, før vi et halvt år efter fik inspektion her på apoteket. Der fik vi at vide, at vi ikke havde udleveret medicinen efter reglerne, da vi ikke havde sikret os, at der var søgt særlig tilladelse til hver enkelt patient.

Steen Mejlgaard gjorde Sundhedsstyrelsen opmærksom på, at Glostrup Apotek aldrig havde fået denne oplysning, og at han i øvrigt er fagligt uenig i, at primært Eltroxin er et ligeværdigt alternativ til Thyreoid. – Det bad jeg om en forklaring på, men jeg fik bare stadfæstet beslutningen, siger han.

Derefter klagede han til ministeriet, men de henholdte til Sundhedsstyrelsens faglige afgørelse.  – Jeg ville gerne se, hvad grunden til denne beslutning var, og jeg må indrømme, at jeg synes, at det er et tyndt materiale, der ligger til grund. Der står nemlig at ”der kun er ubetydelig forskel på indholdet i Eltroxin og Thyreoid”, og det er her vores faglige veje skilles, fastslår Steen Mejlgaard og fortsætter:

– Sundhedsstyrelsens særlige sagkyndige skriver faktisk til Sundhedsministeriet, at udfra de oplysninger, som han kan finde på nettet, er der ”kemiske og farmakologiske forskelle” på lægemidlet Thyreoid, som indeholder de naturlige stofskiftehormoner T3 og T4, og de markedsførte lægemidler, der kun indeholder syntetisk T4. På trods af det, skriver Sundhedsstyrelsen, at det fortsat er deres vurdering, at selvom der kan påberåbes mindre forskelle, så er det kun i særlige tilfælde, at en given patient kan få et magistrelt fremstillet lægemiddel.

Der er nemlig regler for, at et lægemiddel ikke må fremstilles magistrelt, hvis det kan erstattes af et lægemiddel, som markedsføres af industrien. Så kræver det en særlig tilladelse.

– Min holdning har hele tiden været, at Thyreoid ikke umiddelbart kan erstattes af et andet registreret lægemiddel.

– Jeg blander mig ikke i ordinationen af Thyroid versus Eltroxin eller andet, det tilkommer alene lægen, understreger Steen Mejlgaard. – Det er alene det magistrelle princip, der diskuteres og dermed kravet til udleveringstilladelse fra Sundhedsstyrelsen.

Alligevel har Steen Mejlgaard overvejet, hvor langt han skulle arbejde med denne sag, der nu har kørt i to år: – Men så sent som forleden fik jeg flere mails fra patienter, og apoteket er blevet kimet ned. Mine overvejelser har resulteret i, at jeg prøver en gang til. Det bedste vil jo være at få en mundtlig dialog, så det prøver jeg også at få etableret.

Thyreoid skal ikke være sværere for patienterne at få, hvis lovgivningen tillader det. Men det kan meget vel blive sagen, hvis ikke myndighederne ændrer holdning. Indtil videre producerer og udleverer Glostrup Apotek Thyreoid som hidtil. (læs artikel)

 

Fakta 
Magistrel medicin, er medicin der fremstilles på apoteket under de samme strenge krav, som der er til fremstilling af lægemidler i industrien.
Magistrel medicin må kun fremstilles, hvis industrien ikke markedsfører et lignende lægemiddel i Danmark.
 
Fakta 
Thyreoid er fremstillet af pulver fra griseskjoldbruskkirtler og indeholder bl.a. stofskiftehormonerne T3 og T4.
Eltroxin er syntetisk fremstillet og indeholder stofskiftehormonet T4.
Hos raske mennesker producerer skjoldbruskkirtlen mest T4, som derefter konverteres i kroppen til T3.
T4 er altså et forhormon, mens T3 er det aktive hormon.
Nyere forskning tyder på, at ikke alle mennesker kan konvertere tilført T4 til T3.
Anden ny forskning undersøger, hvorfor tilførsel af T4 ikke øger niveauet T3 i hjernen. Link til artikel.
Der er altså flere grunde til, at visse patienter ikke får det godt på Eltroxin, men har brug for Thyreoid. sundhedsstyrelsen

 

2 comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.


*