D-vitamin har måske positiv effekt på Hashimoto

Forskere har set nærmere på, om tilskud af D-vitamin kan have en effekt på Hashimotos thyroiditis. Det ser lovende ud.

Af LavtStofskifte.info

 

D-vitamin kan have en potentiel positiv effekt på den autoimmune sygdom, Hashimotos thyroiditis, som nedbryder skjoldbruskkirtlen og derfor fører til lavt stofskifte. Det viser en ny meta-analyse*.

 

*

  • En meta-analyse sammensætter data fra flere forskellige studier for at levere et mere omfattende billede end det, som enkeltstudier kan give.
  • Det kan give et mere præcist billede. I dette studie har forskerne analyseret resultaterne fra 12 randomiserede kontrollerede forsøg, som tilsammen inkluderede 862 deltagere. Målet var at vurdere effekten af D-vitamin på Hashimotos thyroiditis.

Helt specifikt så forskerne, at tilskud med D-vitamin kan reducere niveauerne af antistofferne, TPO-Ab og TG-Ab, markant. Det indikerer en potentiel dæmpning af den autoimmune proces, der beskadiger skjoldbruskkirtlen.

Desuden blev det observeret, at D-vitamin kunne hjælpe med at sænke niveauet af TSH og øge niveauerne af frit T4 og frit T3.

Hvilken type D-vitamin?

Studiet viste også, at den aktive form af D-vitamin, calcitriol**, er mere effektiv til at reducere niveauet af antistoffer end de almindelige former for D-vitamin, D2 eller D3.

**Calcitriol er den aktive form for D-vitamin, der normalt dannes i nyrerne, og man kan ikke købe det som kosttilskud. Men når man indtager vitamin D2 eller D3 omdannes det i leveren og derefter i nyrerne, før det er blevet til “calcitriol”.

Meta-analysen viste også, at behandlingsperioden bør være på mere end 12 uger, før der er en effekt.

Forskerne understreger, at der er brug for yderligere studier for at forstå fuldt ud, hvordan D-vitamin påvirker Hashimotos thyroiditis. Men spændende er det da.

Læs flere artikler på bloggen om D-vitamin:

D-vitamin-mangel er hyppigere hos mennesker med Hashimotos og lavt stofskifte

D-vitaminmangel og autoimmunitet

Kan Vitamin D hjælpe på Hashimotos?

 

Kilde: Effects of vitamin D supplementation on autoantibodies and thyroid function in patients with Hashimoto’s thyroiditis: A systematic review and meta-analysis 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.


*