D-vitaminmangel og autoimmunitet

D-vitamin-mangel kan være en medvirkende årsag til udvikling af autoimmun sygdom i skjoldbruskkirtlen.

For at få den autoimmune sygdom Hashimotos Thyreoiditis, der er årsag til langt de fleste tilfælde af lavt stofskifte, skal man både være genetisk disponeret og udsættes for nogle miljømæssige faktorer, der igangsætter sygdommen. Disse miljømæssige faktorer ved man ikke så meget om endnu. Men der forskes heldigvis i det, og sidste år viste nogle studier for eksempel, at rygestop og stort forbrug af sødemidler kan være med til at udløse Hashimotos Thyreoiditis.

Nu ser det også ud til, at der er en sammenhæng mellem D-vitamin-mangel og udviklingen af autoimmun sygdom i skjoldbruskkirtlen.

I studiet blev patienter med autoimmun sygdom i skjoldbruskkirtlen og raske kontrolpersoner undersøgt for D-vitamin-status. Det viste sig, at patienter med autoimmun sygdom i skjoldbruskikirtlen generelt havde lavere niveau af D-vitamin.

Studiet blev lavet i Kina, hvor der er mange, der lider af D-vitaminmangel, og det blev offentliggjort på American Thyroid Association Annual Meeting, der finder sted i USA lige nu.

Et lidt ældre studie fra 2013 tyder også på, at lave blodniveauer af vitamin D3 er knyttet til autoimmun sygdom i skjoldbruskkirtlen – og at det især er hos kvinder i præklimakteriet – altså lige inden de går i overgangsalderen.

 

Vær opmærksom på din D-vitamin status. Og har du børn – de er jo genetisk disponeret for Hashimotos Thyreoiditis, fordi du har det – så hold øje med, om de får D-vitamin-mangel. Symptomerne kan være træthed og dårligt humør.

 

dvitamin