BT skriver om hjemmetest

”Har du lavt stofskifte? Nu kan du teste dig selv…” Sådan står der på forsiden af BT i dag. Avisen bruger tre sider på at skrive en hjemmetest, som giver positivt resultat, hvis TSH’en ligger over 5 mU/l.

Har du lavt stofskifte, hvis din TSH ligger over 5 mU/L? Ja. Men du kan også have lavt stofskifte, hvis den ligger under 5 mU/L. Derfor må man da sige, at det er det rene vrøvl, når firmaet, der producerer hjemmetesten siger, at den er 97 % sikker.

Danske referenceværdier går fra 0,3 til 4,0 mU/L – og gravide må ikke have en TSH, der er højere end 2,5 mU/L. Der er altså mange, der er syge af lavt stofskifte, selvom deres TSH er under 5 mU/l. Så hvad skal man bruge testen til? Og hvorfor betale for en hjemmetest, når man kan blive testet hos lægen?

Desværre giver artiklerne i BT måske svaret på det sidste spørgsmål. En af deres tre test personer udtaler: ”Min egen læge har ikke villet teste mig men har sagt til mig, at jeg først skulle kigge på mine madvaner”.

Nu giver lavt stofskifte mange andre symptomer end overvægt. Men hvis man bliver tykkere og tykkere uden at have lavet om på sin kost, så kan det være et tegn på lavt stofskifte. Og så er det da smartere, at lægen tester for lavt stofskifte med det samme. Hvorfor vente med at stille diagnosen, til patienten har fået mange flere symptomer og er blevet endnu mere syg?

Men tilbage til hjemmetesten. BT spørger mig, hvad jeg mener om hjemmetesten. Og min holdning er, at udover at det ikke giver meget mening at vide om TSH’en er over 5 mU/l, så er det også vigtigt at kende niveauet af T3 og T4. Da lavt stofskifte i langt de fleste tilfælde skyldes Hashimotos Thyreoiditis, bør lægen også fra starten måle, om patienten har antistoffer (antiTPO). Så skal man nemlig sættes hurtige i behandling for lavt stofskifte end ellers.

Så drop hjemmetesten og gå til lægen. Vil din læge ikke undersøge dig for lavt stofskifte, så må du skifte.

bt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.


*