Alt for mange går forgæves til fitness

Hver dag går tusinder af danskere i fitnesscentre og slider og slæber i maskinerne. Det gør de ofte i håbet om at smide nogle kilo og komme i bedre form. Desværre er der alt for mange af dem der faktisk slider forgæves. De lider nemlig af den oversete sygdom lavt stofskifte.

Lavt stofskifte betyder, at de kan lave nok så meget motion – de taber sig ikke og de kommer ikke i bedre form. Faktisk er en af følgevirkningerne af lavt stofskifte at muskelfibrene ændrer type.

I sin bog ”Få livet tilbage” fortæller journalisten Helle Sydendal om hvordan det er at lide af lavt stofskifte. Om mislykkede slankekure. Om ufattelig træthed og om den håbløse kamp for at leve op til lægernes ”gode” råd om mere motion og sundere kost. Og om omgivelsernes dom, når hun tilsyneladende ikke havde viljestyrke til at følge den sunde livsstil.

Men mennesker der lider af lavt stofskifte kan simpelthen ikke tabe sig og de kan ikke komme i bedre form før de er kommet i effektiv behandling. Kroppen går simpelthen i dvale og ingen celler fungerer optimalt. Hverken muskel- eller hjerneceller.

Mange ved ikke, at de er syge

Desværre er der blandt praktiserende læger ikke det store kendskab til sygdommen – hverken hvordan den diagnosticeres korrekt eller behandles. Derfor går tusinder rundt og er ubehandlede – de tror bare de mange symptomer er tegn på at de er ved at blive ældre og at de bare må arbejde hårdere. De ved ikke at de er syge.

Der er samtidig rigtig mange der faktisk er underbehandling, men som ikke har fået det bedre. Det skyldes ofte at de er underbehandlede og får for lidt medicin. Lægerne stopper nemlig ofte behandlingen når stofskiftetallene er kommet ned i ”normalområdet” (TSH under 4). Problemet er at normalen er temmelig bred og at de fleste normale mennesker (95 %) faktisk ligger i det lave område (TSH under 2).

Ifølge Helle Sydendal burde man ikke gå i gang med en drastisk livsstilsomlægning uden først at få tjekket sit stofskifte. På den måde kan man sikre sig mod unødige nederlag og svigtende resultater.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.


*