Fokus på øget risiko for grøn stær i dagens BT

 

Jeg har fået konstateret grøn stær på mit venstre øje. Min øjenlæge mener, at det sandsynligvis skyldes, at jeg gik i årevis med lavt stofskifte uden at få behandling. Heldigvis udvikler det sig ikke nu, hvor jeg er velbehandlet - og heldigvis generer lægger jeg ikke mærke til det i dagligdagen. Foto: PH Medier/Palle Flodgaard

Jeg har fået konstateret grøn stær på mit venstre øje. Min øjenlæge mener, at det sandsynligvis skyldes, at jeg gik i årevis med lavt stofskifte uden at få behandling.
Heldigvis udvikler det sig ikke nu, hvor jeg er velbehandlet – og heldigvis generer lægger jeg ikke mærke til det i dagligdagen.
Foto: PH Medier/Palle Flodgaard

BT sætter i dag fokus på, at os med stofskiftesygdom har en øget risiko for at udvikle grøn stær, som er den næst hyppigste årsag til blindhed i verden.
Jeg er case i temaet.

Jeg blev opmærksom på, at jeg havde en skygge på det ene øje, da jeg var hos optikeren for at få nye kontaktlinser. Da jeg skulle jeg kigge med det ene øje ad gange på en lystavle, opdagede jeg, at der var en mærkelig skygge et stykke over fokuspunket på mit venstre øje.

Jeg kom til øjenlæge efter otte måneders ventetid! Hun kunne ikke se, at der var noget som helst galt, men hun henviste mig Roskilde Sygehus øjenafdeling.

Her viste undersøgelserne, at jeg har grøn stær. Det vil sige, at nogle af mine synnerver er ødelagte – døde, derfor oplever jeg en skygge – en blind plet..

Synet i det område kommer aldrig igen.

Det var noget af et chok at få det at vide – og naturligvis tænkte jeg på, om jeg kunne risikere at blive helt blind. Men min læge har sendt mig til en masse undersøgelser, bl.a. scanning af hjernen. Resultatet af undersøgelserne er, at alt er normalt – bortset fra den skade der er sket i mit venstre øje.

– Jeg har ikke højt tryk i øjet – som ellers regnes for årsagen til grøn stær. Men min øjenlæge har set min journal, hvor det fremgår, hvad jeg har været igennem mht. lavt stofskifte, og hun siger, at det er mest sandsynligt, at denne øjenskade skyldes ubehandlet lavt stofskifte.

Jeg får p.t. alligevel tryknedsættende dråber til øjnene, men efter næste kontrol regner jeg med, at jeg kan lægge dem på hylden.

I dag er mit stofskifte velreguleret, og min krop fungerer igen. Derfor får de små blodårer i øjnene den blodtilførsel, de har brug for – og heldigvis ser det ud som om, at det ikke udvikler sig, og at området med den blinde plet ikke bliver større.

 

Oplever du noget lignende med dine øjne, så se at komme til øjenlægen.

 

Risikoen for grøn stær er væsentlig højere for patienter med lavt stofskifte. Det viser udenlands forskning – læs mere her.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.


*