Patienter aldrig med i forsøg – uden accept

Møde lægerne og forskerne Steen Bonnema og Thomas Brix fra Endokrinologisk afdeling om lavt stofskifte.

Forleden skrev jeg med en kvinde på Facebook, som havde opfattelsen af, at hun var med i et forsøg på Herlev Hospital vedrørende T3-behandling. Men der er regler for, hvornår man kan være med i medicinske forsøg.

Overlæge Birte Nygaard fra Herlev Hospital oplyser, at der ikke laves videnskabelige forsøg med patienter, uden at dette er godkendt af relevante myndigheder eller uden, at patienterne har givet accept og underskrevet patientaccept. Når det er sagt, så vil man gerne lave flere forsøg på patientgruppen med lavt stofskifte.

– Vi vil fremadrettet gerne lave videnskabelige forsøg med denne gruppe. Men den gruppe, som skal indgå i dette, vil blive informeret efter gældende regler – og vil derfor ikke være i tvivl om, at det er forsøg. Desuden kan de sige ”ja” eller ”nej” til at deltage i forsøget, siger Birte Nygaard.

Hun oplyser, at de patienter, der i dag er i T3-behandling på Herlev Sygehus, behandles efter de Europæiske guidelines. – Vi ved ikke på forhånd hvilke patienter, der responderer på T3-behandlingen. Derfor kaldes det et ”behandlingsforsøg”. Måske er det det, som misfortolkes som et videnskabeligt forsøg, og vi må nok overveje, om vi skal kalde det noget andet.

Man skal altså ikke være bange for, at man deltager i et forsøg uden at vide det. Patienten vil altid blive spurgt først.

Men det utroligt vigtigt for både forskere og stofskiftesyge, at der er patienter, der er villige til at deltage i forsøg. For det er kun gennem grundig forskning, at læger og endokrinologer kan finde frem til bedre behandling og diagnosticering af patienter med lavt stofskifte.

 

Læs mere om kombinationsbehandling her.

 shutterstock_147862034

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.


*