Overvægt og manglende vækst hos børn kan skyldes lavt stofskifte

Hvis et barn både er overvægtigt og ikke rigtig vokser, som det skal, kan årsagen være lavt stofskifte. Det viser en amerikansk undersøgelse fra Loyola University Health System.

I USA bliver flere og flere børn overvægtige. Blandt de 6 til 8 årige er omkring 18 % overvægtige, og blandt de 12-19 årige er omkring 21 % overvægtige. I Danmark ser det ikke helt så slemt ud. En rapport fra Sundhedsstyrelsen (2012) viser, at omkring 14 % af de 11-15 årige drenge er overvægtige, mens omkring 11 % af pigerne i samme alder er overvægtige.

Selvom det står bedre til i Danmark, er der stadig mange overvægtige børn. Der er ingen tvivl om, at overvægt oftest skyldes mangel på motion og en kost, der indeholder for mange kalorier og måske også for mange sukkerholdige drikkevarer.

Men overvægt kan også skyldes lavt stofskifte. Man skal især være meget opmærksom på det, hvis barnet heller ikke vokser helt, som det skal.

De amerikanske forskere, der står bag undersøgelsen vurderer, at omkring 1 % af overvægtige amerikanske børn har lavt stofskifte.  

– Hvis et barn pludselig ikke følger vækstkurven længere eller er væsentlig lavere, end man ellers ville forvente I forhold til forældrene, er der grund til at være bekymret for en ubalance i stofskiftehormonerne, siger Himala Kashmiri, chef for pædiatrisk endokrinologi ved Loyola University Health System i Chicago, USA.

Derudover er den en række andre tegn, som kan tyde på, at barnet har et lavt stofskifte:

  • At barnet drikker eller tisser mere end tidligere
  • Overdreven sult
  • Pludselig vægttab uden grund
  • At barnet er træt eller fryser
  • At barnet har problemer med maven
  • Ændringer i barnets hår og negle

– Hvis et barn har flere af disse symptomer, skal man tale med sin læge om at blive sendt til en specialist, siger Himala Kashmiri.

Selvom lavt stofskifte som følge af Hashimotos Thyreoiditis oftest rammer mennesker, som er lidt oppe i årerne, kan sygdommen altså også bryde ud hos børn. Sygdommen er meget arvelig og selvom den oftest rammer kvinder og piger, skal man også være opmærksom på sine drengebørn, hvis de får nogle af ovennævnte symptomer.lavt stofskifte

Kilde: Loyola University Health System

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.


*