Lavt stofskifteniveau – inden for normalområdet – skader børns IQ
4 % af alle børn har en øget risiko for at få en lav IQ, fordi de har lavt niveau af stofskiftehormon kombineret med en særlig genvariant. Risikoen kan afhjælpes, hvis børnene får tilskud af stofskiftehormon.
Når man får taget blodprøve for stofskiftet, får man besked, om stofskiftehormonerne ligger inden for normalområdet eller ej. En ny undersøgelse konkluderer dog, at en blodprøve, der viser normale niveauer af stofskiftehormon, ikke altid er et udtryk for, at der er tilstrækkeligt stofskiftehormon på celleplan.
Undersøgelsen, hvor der indgik over 3000 børn, er foretaget på Cardiff University og University of Bristol, og den viste, at børn, der har stofskifteniveauer i den lave del af normalområdet, har en fire gange større risiko for at få lav intelligens, hvis de samtidig har en særlig genvariant i enzymet deiodinase 2.
Deiodinase -2 er et enzym, der sørger for, at T4 bliver omdannet til det aktive stofskiftehormon, T3, som er nødvendigt for, at alle celler kan fungere normalt.
Selvfølgelig skal børn behandles
Disse børn vil have glæde af at få behandling med stofskiftehormon, da det kan minimere deres risiko for at få lav intelligens.
Jacob Birkler fra Etisk Råd udtaler i dag til Danmarks Radio, at han synes, at det er et problem, hvis man begynder at hormonbehandle børn. Et af hans argumenter er, at det er et skråplan, at begynde ”at give medicin til raske mennesker, som ikke er syge”.
Heldigvis er professor i etik Thomas Søbirk Petersen ikke enig i Birklers antagelse. Professoren udtaler i samme artikel, at han klart mener, at man skal gøre det bedst mulige for børnene – og det vil i dette tilfælde være at behandle.
Forskerne bag undersøgelsen mener, at alle børn skal screenes for denne genvariant af deiodinase-2 som nyfødte, hvis endnu et studie kan påvise deres resultater.
Se artiklen på dr.dk
Læs undersøgelsens abstract på the Lancet.