Hunde kan også have lavt stofskifte

Når man læser om, hvordan dyrlægen diagnosticerer og behandler lavt stofskifte – så er der nok nogen, der ville ønske, at deres læge er lige så opmærksom som dyrlægen.

 

Lavt stofskifte hos hunde: Der er faktisk ikke nogen sygdom, som kan give så mange forskelligartede symptomer som et for lavt stofskifte. Sygdommen kan optræde i mange forklædninger. Den hastighed, hjertet slår med, til hvor hurtigt kroppen forbrænder kalorier, reguleres af de hormoner, der produceres i skjoldbruskkirtlen. Derfor er kirtlen meget vital for stort set alle funktioner i kroppen. Symptomerne kan derfor være meget forskellige fra hund til hund. Sådan siger fagdyrlæge Kirstine Elbæk.

Jeg får virkelig ondt af de stakkels dyr, for jeg ved, hvordan de har det – og de kan ikke en gang sige noget. Heldigvis er der mange dyrlæger, som har fokus på sygdommen. Jeg kan faktisk ikke lade være med at blive lidt fascineret, når jeg læser om lavt stofskifte hos dyr – symptomerne er helt genkendelige, og om hvordan dyrlægerne tager sig af det.

Symptomer
På dyrlægens website (www.artemis.dk) skriver hun, at lavt stofskifte ofte giver hunden et ’trist’ ansigtsudtryk, med hængende øjenlåg. Typisk vil hunden også foretrække at ligge på varme steder. Ikke nok med det, hunden vil oftest også få nogle hudforandringer:

  • Tynd, tør pels.
  • Ofte ses hårtab, som ofte fordeler sig symmetrisk over kroppen (figur 1).
  • Huden bliver skællene, tør og mørk og kan føles ’fedtet’.
  • Lidelsen giver i sig selv ingen kløe, men der kan komme infektioner med bakterier eller gærsvamp i den tynde hud. Hvis dette er tilfælde kan der også forekomme kløe.
  • I huden på hovedet, kan der komme væskeophobning og ansigtsudtrykket kan skifte.

Hunden er meget træt og sløv, søger varme og sover meget. Hjertet slår langsomt, og legemstemperaturen er lidt lavere end de normale 38,5 grader for en hund. Ofte er hunden blevet tykkere, selv om den ikke spiser mere og løbetiderne er unormale hos tævehunden, ligesom hanhunden slet ikke er interesseret i at parre og i øvrigt kan få svind af testiklerne.

Diagnosticering og behandling
Fagdyrlæge Kirstine Elbæk skriver videre: ”Når en hund første gang testes for lavt stofskifte, skal man måle samtlige værdier. Dvs. at man måler T4, T3, TSH og antistoffer mod skjoldbruskkirtlen”.

”Det kræver stor erfaring fra dyrlægens side at vurdere, hvornår T4 er for lavt, og hvornår TSH er for højt. Vi mener, man skal holde godt øje med T3. Der findes normalværdier, men vi ved jo, at alle individer er skabt individuelt.”
– Fagdyrlæge Kirstine Elbæk

Eftersom vi aldrig skruer for højt op med medicinen til at begynde med, bliver vi meget klogere ved den første blodkontrol. Er diagnosen hypothyreoidisme (lavt stofskifte, red.) klokkeklar, og er der problemer med hundens tilstand og blodkontrollen, bør man tage en T3. Dette selvom ejeren kan mærke en positiv forskel i hundens adfærd. Måske mangler hunden den faktor, der omdanner T4 til T3?

Det er tydeligt, at fagdyrlæge Kirstine Elbæk har sat sig grundt ind i lavt stofskifte, og det gør mig virkelig glad på hundenes vegne. 

En træt hund med kedelig pels fik humøret og pelsen tilbage
Hos Roslev Dyreklinik blev hunden Niki diagnosticeret med lavt stofskifte, efter en bekymret hundeejer kom til klinikken med hunden.

Ejeren er så småt begyndt at overveje, om hans gode gamle jagthund snart skal herfra. Niki virker så træt. Men årsagen til, at Niki kommer til dyrlægen er, at hunden har fået et område på halsen med kronisk hudinfektion. Det er blevet smurt med antibiotikaholdig salve, men det har ikke hjulpet. Niki er også blevet kedelig i pelsen. Han har meget skæl, og han er blevet tyndhåret. Og på halen er hunden næsten hårløs.

Dyrlægen diagnosticerer Niki med lavt stofskifte, og hunden sættes i behandling med T4-medicin. Der går cirka 3 uger, derefter kan man ane de små hår vokse frem på halen, og nu bliver både hud og pels bedre og bedre, som ugerne går. Skællene er væk, pelsen får igen glans. Niki har også tabt sig, og han får sit gamle jeg tilbage. Han hopper og danser glad afsted på gåturene, som før han blev syg.

  hund før og efter

Og som en dyrlæge skriver, husk:
Kontakt din dyrlæge når din hund er mere sløv og træt end normalt, når den tager på i vægt eller får tynd pels eller hårtab.

 

 

 

Billeder af hunden Niki venligst udlånt af Roslev Dyreklinik. 

Kilder:

www.artemis.dk

www.centerdyreklinik.dk

www.facebook.com/roslevdyreklinik.dk

www.dinby.dk/aarhus-onsdag-nord/nedsat-stofskifte-hos-hunde

www.dyrlaege.dk

www.dven.dk