D-vitamin-mangel er hyppigere hos mennesker med Hashimotos og lavt stofskifte
Kan solens stråler og D-vitamin hjælpe på lavt stofskifte? Det er lige præcis, hvad forskere er i gang med at undersøge. Det viser sig, at personer, der har den autoimmune sygdom, Hashimotos, som er årsag til lavt stofskifte, også ofte har lavt D-vitamin.
Af LavtStofskifte.info
I en undersøgelse var det hele 72% af de mennesker, som havde Hashimotos, der også havde lavt D-vitamin. På den anden side fandt forskerne kun D-vitaminmangel hos 31% af en række raske individer.
En anden undersøgelse peger i retning af, at D-vitamin virkelig kan hjælpe folk med Hashimotos og lavt stofskifte. Da der blev givet tilskud af D-vitamin dagligt i fire måneder, oplevede forsøgsdeltagerene, at niveauet af antistoffer (Hashimotos) gik markant ned.
Giver lav D-vitamin lavt stofskifte?
Eller får man lavt D-vitamin af lavt stofskifte?
På nuværende tidspunkt ved man, at der er en forbindelse mellem D-vitamin og lavt stofskifte. Men man ved endnu ikke præcist, hvorfor og hvordan de to ting hænger sammen.
- Skaber et lavt niveau af D-vitamin problemer med skjoldbruskkirtlen?
- Eller er det pga. sygdom i skjoldbruskkirtlen, at D-vitaminet falder?
Det vides ikke endnu. Men forskningen peger på, at D-vitamin kan være en vigtig brik i puslespillet for at holde din skjoldbruskkirtel og dermed stofskiftet i orden.
Tal med din læge om D-vitamin
Hvis du allerede har lavt stofskifte, eller hvis du er i risikogruppen, kan det være en god ide at tale med din læge om, hvad din D-vitamin-status er. Ligger den lavt, så tag endnu en snak med din læge om, hvordan du sikrer dig nok D-vitamin. Det kan enten være gennem din kost eller som et tilskud/indsprøjtning og også ved at komme ud i solen.
Forskningen er stadig i gang, og det bliver spændende, når der kommer mere viden om forbindelse mellem solens vitamin og vores lille, men magtfulde skjoldbruskkirtel.
Referenceværdier for D-vitamin
Graduering af D-vitaminstatus, kilde: Sundhedsstyrelsen
- < 12 nmol/l: svær mangel (rachitis og osteomalaci kan forekomme)
- 12- 25 nmol/l: mangel
- 25-50 nmol/l: insufficiens
- > 50 nmol/l: sufficient
- 75-150 nmol/l: optimalt niveau hos osteoporosepatienter og nyrepatienter
- > ca. 200 nmol/l: risiko for forgiftning
Referenceintervallet kan variere lidt – alt efter metoden, blodprøven analyseres på. Derfor vil jeg anbefale, at du går ind på Sundhed.dk og ser resultatet af dine blodprøver der. Her vil du samtidig kunne se de præcise referenceværdier fra det laboratorium, der har lavet din B12 blodprøve.
Kilder:
Mackawy AM, Al-Ayed BM, Al-Rashidi BM. Vitamin d deficiency and its association with thyroid disease. Int J Health Sci (Qassim). 2013 Nov;7(3):267-75. doi: 10.12816/0006054. PMID: 24533019; PMCID: PMC3921055.
Appunni S, Rubens M, Ramamoorthy V, Saxena A, Tonse R, Veledar E, McGranaghan P. Association between vitamin D deficiency and hypothyroidism: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2007-2012. BMC Endocr Disord. 2021 Nov 12;21(1):224. doi: 10.1186/s12902-021-00897-1. PMID: 34772378; PMCID: PMC8590325.