Bog om vægttab og træning – som jeg kan li’
Konkurrence: Danskernes bedste vægttab, af Henrik Duer giver et rigtig godt indblik i, hvordan man får tabt sig og holder vægten. Den er basseret på forfatterens studie, Det Danske Vægttabsregister, hvor han har undersøgt fællesnævnerne for over 2000 mennesker, der har opnået et varigt vægttab.
En rigtig god og inspirerende bog, som måske er noget for dig, hvis du føler sig velbehandlet, men mangler at smide nogle af de kilo, der kom på under perioden med u- og underbehandlet lavt stofskifte.
Du kan vinde bogen ved at kommentere opslaget på Facebook:
https://www.facebook.com/lavtstofskifte/?ref=bookmarks
Drop slankekur, hvis du ikke er velbehandlet
Mange, der har lavt stofskifte, oplever, at de tager på. Det skyldes flere ting.
- For det første skal man indtage færre kalorier for at tabe sig, hvis man har lavt stofskifte, end raske mennesker. Ens forbrænding er simpelthen nedsat.
- For det andet giver lavt stofskifte væskeophobninger i kroppen, som også kan være skyld i vægtøgning.
- For det tredje, har mange så ondt i muskler og led, at de ikke kan dyrke motion.
- For det fjerde, er de fleste også totalt udkørte og har heller ikke energi til motion.
- For det femte sker der noget fysisk i kroppen, når musklerne mangler stofskiftehormoner, og så opnår du slet ikke samme effekt af træningen, som raske mennesker gør (læs mere i min bog, Få livet tilbage – en bog om lavt stofskifte).
Hvis du er syg af lavt stofskifte og slet ikke føler dig velbehandlet, så anbefaler jeg ikke, at du går decideret på slankekur.
Det er heller ikke det rette tidspunkt at starte op på træning.
Vent, til du føler dig velbehandlet. Det skriver jeg mere om i et af mine kommende blogindlæg.
Når man går fra at være syg af lavt stofskifte til at være velbehandlet, oplever mange, at kiloene ryger af af sig selv. For det første forsvinder væskeophobningen i kroppen, det kan give vægttab på flere kilo. Men når forbrændingen også bliver normal, og man pludselig kan bevæge sig igen uden smerter, ryger der ofte endnu flere kilo af.
Jeg tabte fx 17 kg, efter jeg skiftede fra Eltroxin til kombinationsbehandling. Men under mit sygdomsforløb havde jeg taget 25 kg på, så var der jo stadig nogle kilo i overskud. Dem har jeg ikke fået smidt endnu.
Men det er jo ikke alle, der er lige så heldige som mig, at knap 20 kg ryger af af sig selv. Langt de fleste skal arbejde for at tabe sig, men når stofskiftet er velreguleret, er der også mulighed for at få en slankekur til at virke.
Men hvad er så den bedste slankekur?
Ja, det er jo meget forskelligt. “Den bedste kostplan, er den, der bliver efterlevet”, skriver Henrik Duer i bogen. Det har han jo så ret i, og det er meget individuelt, hvad der virker for den enkelte. Og derfor kan jeg godt lide hans bøger om vægttab og træning. Fælles for dem er nemlig, at de ikke lægger op til, at man får mærkelig madvaner eller lover urealistiske resultater.
Henrik Duer
.. er cand. scient., idræt (human-fysiologisk overbygning) – sagt med andre ord, han altså uddannet i træningsfysiologi.
Han har fagligheden i orden, og dét, han formidler i sine bøger er basseret på videnskab.
Dén slags, kan jeg godt lide.
Halvdelen har tabt sig på egen hånd
Det er fra Det Danske Vægttabsregister, at Henrik Duer har hentet inspirationen til sin nye bog. I bogen får man hemmeligheden bag mere end 2000 danskeres succesfulde vægttab. Disse mennesker har hver især tabt mindst 15 kg, og de har holdt vægttabet i mindst et år.
Men hvordan gjorde de? Det bliver man klogere på i bogen.
Det viser sig, at over halvdelen af disse mennesker, har tabt sig på egen hånd, dvs. uden professionel hjælp, mens andre har betalt en professionel for hjælp til forløbet:
- Ca. 57 % ingen hjælp
- Ca. 21 % diætist/kostvejleder
- Ca. 9 % personlig træner
- Ca. 8 % læge
- Ca. 9 % fedmeoperation
- Ca. 4 % psykolog/terapeut
- Ca. 4 % coach
Jeg blev faktisk ret glad over denne oversigt.
Tænk, at halvdelen af dem, der har haft succes med vægttabet, kunne gøre det selv?
Det er da inspirerende.
Så behøver man ikke længere at gå og tænke på, om man vil ofre, hvad en diætist, et vægttabsprogram etc. koster. Der er ingen undskyldning for at komme i gang.
Sukkertrang er det værste
Studiet viste, at for de fleste, var det ikke “sulten”, der var det værste. For over halvdelen var det sukkertrangen.
Jeg ved, at for mit vedkommende, ville det ikke være det, for jeg spiser ikke ret meget slik. Men hvis du elsker slik og sætter en del til livs, så anbefaler bogen, at du går på “nedtrapning” eller erstatter slikket med sundere alternativer. Der er også ideer til, hvad man kan spise i stedet.
Min tanke er, at man først vænner sig af med at spise søde sager, og så går man i gang med slankekuren. Ellers bliver det for hårdt.
Dårlig form – det er noget, os med lavt stofskifte kender
Henrik Duer skriver også en del om dårlig form. Det kender jeg desværre alt for godt selv. Efter mange år med først ubehandlet og senere underbehandlet lavt stofskifte, blev det til, at jeg vel ikke dyrkede motion i måske otte år. Dvs. at jeg virkelig startede fra bunden, da jeg skulle i gang igen, og jeg er nok ikke den eneste, der har det sådan.
Men bogen beskriver ret detaljeret, hvordan man kan komme i bedre form. Dét jeg godt kan lide, er, at de træningsprogrammer, som er skitseret, virkelig starter fra “bunden”, så de fleste kan være med. Både styrkeprogrammet og motionsprogrammet er let at gå til, og man har ikke brug for at skulle købe ind af alt muligt udstyr for at gå i gang.
Der er billeder af de forskellige øvelser, og de ser meget lette ud, når Henrik Duer udfører dem.
Men så let er det ikke altid.
Jeg husker tydeligt, da jeg for nogle år tilbage skulle i gang med træning. Jeg følte mig endelig velbehandlet, og jeg havde det godt. Men det med træningen var faktisk ikke så let. Lad mig give et eksempel:
Den øvelse, der hedder squat, altså benbøjninger (styrker lår- og baldemuskler, ryg og mave), ser meget let ud på billederne i bogen, hvor Henrik Duer udfører den. Men da jeg dengang bøjede ned i knæene, kunne jeg kunne simpelthen ikke rejse mig op igen.
Det kom som et chok for mig! Jeg fandt ud af, hvor dårlige form, jeg egentlig var i.
Inden jeg blev syg af lavt stofskifte, var jeg altid i god form. Dengang var et a piece of cake for mig at lave squat. Oplevelsen af at opleve, at jeg ikke kunne, var skræmmende. Jeg kan igen i dag, og mit tip er, at lave øvelsen et sted, hvor du har noget at holde fast i, når du skal op igen – hvis du altså er i lige så dårlig form, som jeg var dengang.
Henrik Duer viser de forskellige øvelser med og uden vægt, og visse af øvelserne i bogen kan gøres på flere måder – den hårde og den lette. Dvs. at det kan tilpasses de fleste.
I løbeprogrammet starter man med at skulle løbe et minut ad gange. For igen at tage mig selv som eksempel, så kunne jeg ikke løbe et minut i træk for nogle år siden. Det kan du måske heller ikke, men så start med at løbe et halvt minut.
Det er nogle gode træningsprogrammer, jeg synes, at de er et godt udgangspunkt, som kan gøre det lettere at komme i gang.
Opskrifter – dem har jeg nok af selv
Der er naturligvis også opskrifter i bogen. I dag kan man næsten ikke købe en bog uden opskrifter. Personligt er jeg ikke vild med opskrifter. Jeg har så mange opskrifter i forvejen i alverdens kogebøger, der er opskrifter i avisen næsten hver dag. Og går jeg efter en bestemt opskrift, kan jeg altid finde den på nettet.
Men jeg ved, at mange godt kan lide opskrifter, og så er det jo godt, at man også kan få lidt ny inspiration til madlavningen i bogen. Jeg har bladet opskrifterne igennem, og den jeg har prøvet, som jeg godt kan lide, er en rugbrødssandwich med torskerogn og hytteost.
Mange af de andre opskrifter minder meget om det, jeg spiser i forvejen. Ikke at der er noget galt med dem, men det er ikke dem, der gør bogen god. Jeg kan netop rigtig godt lide bogen, fordi opskrifterne fylder så lidt.
Motivation er det vigtigste
Det, der gør bogen god, er den motiverende del – og det fylder det meste.
Den del, der beskriver, hvordan det er lykkedes andre at tabe sig. Hvordan har de gjort? Fx finder man ud af, at kun et fåtal af dem, der har haft succes med vægttabet, har brugt særlige slankekure, som fx LCHF eller 5:2.
Personligt har jeg slet ikke lyst til at følge kure så slavisk, derfor er det skønt at se, at vægttab kan lade sig gøre uden af følge dem og udvikle mærkelige madvaner.
Og en anden meget opløftende ting er, at Henriks Duers studie viser, at af dem, som har tabt sig og holdt vægten, har de fleste forsøgt på at tabe sig flere gange tidligere, hvor det ikke lykkedes:
- knap 40 % havde prøvet at tabe sig op til fem gange før, uden at det lykkedes
- mere end 30 % havde prøvet at tabe sig mere end 10 gange uden succes
Så selvom du nærmest har givet op, og ikke tror, at du nogensinde kan nå din optimale vægt, så fastslår dette studie, at antallet af mislykkede kure, ikke betyder, at det ikke lykkedes for dig DENNE GANG.
Gør det ordentligt og vær tålmodig
Hvis du vil tabe dig, skal du gribe det rigtigt an, og du skal være tålmodig. Det mener jeg, at bogen, Danskernes bedste vægttab, kan være en rigtig god inspirationskilde til.
Jeg er selv inspireret af den – måske skal jeg have tabt de sidste kilo, som ikke er forsvundet af sig selv, efter at jeg er blevet velbehandlet? Flere gange har jeg prøvet at holde lidt igen med mad – og i dag virker slankekure på mig, som de gør på alle andre.
Jeg taber mig, når jeg spiser mindre.
Vind: Danskernes bedste vægttab
Jeg har fået bogen, Danskernes bedste vægttab, af Henrik Duer, og I kan vinde den ved at kommentere dette indlæg på Facebook.
Her er et link: https://www.facebook.com/lavtstofskifte/?ref=bookmarks
Der bliver trukket en vinder på fredag kl. 18.
Vindere bliver slået op på min Facebook side, og vinderen får en privat besked.
Tak for bogen, Henrik.
Du kan se mere om Henrik Duer og købe hans trænings- og vægttabsbøger her: http://www.henrikduer.dk
Danskernes bedste vægttab (2016)
Af Henrik Duer
ISBN: 9788740019650
Hardcover
Sideantal: 224
Udgivet af Politikens Forlag
Vejledende pris: 250 kr.
Bogen giver et rigtig godt indblik i, hvordan man får tabt sig og holder vægten.
Den er basseret på forfatterens eget studie, Det Danske Vægttabsregister, hvor han har undersøgt fællesnævnerne for over 2000 mennesker, der har opnået et varigt vægttab.
En rigtig god og inspirerende bog, som måske er noget for dig, hvis du føler sig velbehandlet, men mangler at smide nogle af de kilo, der kom på under perioden med u- og underbehandlet lavt stofskifte.
Indhold:
- Forord
- Så er det nu
- Sådan kommer det til at gå
- Danmarks bedste kostråd til vægttab
- Opskrifter
Morgenmad, frokost, aftensmad, mellemmåltider,
snacks og desserter - Verdens bedste fedtforbrænding
- Sådan bliver du stærk hjemme i stuen
- Sådan får du kondition
- Sådan tackler du overspisning