Lavt stofskifte: Er periodisk faste en god idé?

Mange med lavt stofskifte forsøger at holde vægten nede, fordi den ellers løber løbsk. Skal man gå på almindelig slankekur, eller skal man prøve periodisk faste? Ny forskning viser vejen.

 

Af LavtStofskifte.info

Når man har lavt stofskifte, så kæmper man ofte med vægten. Der er flere årsager til vægtøgning. For det første er hvilestofskiftet nedsat, så man forbruger bare ikke så mange kalorier som raske mennesker gør. For det andet kan man have ondt i led og muskler, hvilket gør det svært at dyrke lige så meget motion som raske mennesker. For det tredje sker der en omdannelse af musklerne, hvilket betyder, at man ikke har de samme forudsætninger for at være aktiv som raske mennesker.

I løbet af årene med lavt stofskifte, kommer kiloene på lidt ad gangen, hvis man ikke er velbehandlet. Der er ingen tvivl om, at vejen frem er at blive velbehandlet, så man bliver i stand til at tabe sig og holde en normal vægt. Men hvad gør man, indtil man er velbehandlet?

Jeg var ikke velbehandlet i årevis, og i den tid, tog jeg løbende på: Jeg blev simpelthen tykkere og tykkere, som årene gik, samtidig med at jeg havde alle mulige andre symptomer på lavt stofskifte. Dengang forsøgte jeg at bremse vægtøgningen, og derfor gik jeg til Vægtkonsulenterne, hvor proceduren var, at man spiste faste, kalorielette måltider.

Men var det det bedste og mest effektive?

Faste har en fordel i forhold til kalorierestriktion

Nu er det faktisk blevet undersøgt, hvad der virker bedst for mennesker med subklinisk (begyndende) lavt stofskifte. Og resultatet er, at der er en fordel ved at faste fremfor at spise en daglig kaloriereduceret kost. Efter seks måneder med enten periodisk faste eller faste måltider med kalorierestriktion, så tabte begge grupper sig på samme måde. Ingen af diæterne påvirkede TSH eller Frit T4. Men der var én fordel ved at faste. Denne gruppe oplevede et fald i insulinresistens.

Når man har lavt stofskifte, som ikke er velbehandlet, så har man en højere risiko for at få insulinresistens. Insulinresistens er en tilstand, hvor kroppens celler bliver mindre følsomme over for virkningen af insulin, som regulerer blodsukkerniveauet ved at fremme optaget af glukose i cellerne. Når cellerne ikke reagerer effektivt på insulin, skal kroppen producere mere insulin for at opretholde normale blodsukkerniveauer. Det kan på sigt føre til yderligere sygdom, som fx type 2-diabetes, højt blodtryk, polycystisk ovariesyndrom, Alzheimers sygdom, fedtlever og visse former for kræft. Hvis man er velbehandlet for lavt stofskifte og gerne vil smide et par kilo, så er periodisk faste stadig en god idé.

Kort sagt viser det sig, at periodisk faste er godt for vægttab, forbedrer insulinsensitivitet og hjertesundhed, stimulerer cellereparation og reducerer inflammation.

Derfor er der ikke rigtig nogen grund til ikke at afprøve det.

Kilde:
Weight loss efficacy of alternate day fasting versus daily calorie restriction in subjects with subclinical hypothyroidism: a secondary analysis (cdnsciencepub.com)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.


*