Læger skal se på symptomer – ikke kun “tal”

Er det ikke dejligt, når man kan se fremskridt? Den Danske Sundhedsstyrelse har i et nyhedsbrev indskærpede sidste år i februar overfor læger, at de er nødt til at tage patienternes symptomer med i betragtning, når de behandler patienter med lavt stofskifte – Hypothyreose.

Se bare: Helle Sydendal

Du kan se hele nyhedsbrevet og downloade under artiklen. Der er også link til originalen.

Det er virkelig dejlige nyheder. Jeg ved, at det lyder som logik for de fleste, og jeg ved, at der er masser af læger, der er superopmærksomme på patienten. Men vi er altså rigtig mange, der har oplevet læger, som mente, at kunne se på vores tal, at vi var friske, raske og velbehandlede.

Jeg kan tydeligt huske, da jeg selv sad foran en læge, der tilfreds så op fra sine papirer med resultaterne fra min blodprøve og konstaterede, at jeg var velbehandlet og havde det godt. Han overhørte fuldstændigt mine grådfyldte protester om, at jeg faktisk havde det forfærdeligt og bestemt ikke følte mig velbehandlet.

“Lægen overhørte fuldstændigt mine grådfyldte protester om, at jeg faktisk havde det forfærdeligt og bestemt ikke følte mig velbehandlet.

Tallene talte deres tydelige sprog: ”Du har det godt. Dine tal er normale – hvis du ikke føler dig frisk, må du gå til psykolog”.

Derefter lagde han armene over kors og kiggede på uret…….

Heldigvis fandtes der andre læger. Nu har jeg fået en ny læge og en anden medicin (kombinationsbehandling T4/T3) og har det fremragende.

Det var jo derfor, at jeg skrev min bog ”Få livet tilbage” – jeg skulle ud med mine frustrationer.

Men der er flere fremskridt:

Hov! Ikke alle bliver raske
I brevet gør Sundhedsstyrelsen samtidig lægerne opmærksomme på, at ikke alle kan forventes at få det godt på Eltroxin og Euthyrox (T4)!!

Nu er det officielt, at ikke alle bliver raske og friske på ren T4 medicin. Igen er vi mange, som har fået at vide, at lavt stofskifte var en enkel og let sygdom at behandle, og at vi bare skulle have en lille pille resten af livet, så kunne vi fortsætte som normalt. Sikke en kamp, vi har måtte kæmpe for at blive tilbudt en anden type medicin. Og der er stadig alt for mange, der er nødt til at kæmpe, for at få lov at prøve en anden medicin.

“Nu er det officielt, at ikke alle bliver raske og friske på ren T4 medicin.

Men der er mere godt:

Hvad søren? Der findes andre typer medicin!
Sundhedsstyrelsen gør også lægerne opmærksomme på, at man kan finde retningslinjer for behandling med T3, hvis patienten ikke bliver helt frisk på T4 alene.

Det gør der nemlig! Ikke, at de er perfekte og vidtgående nok endnu, men dog et fremskridt. Jeg ville selv være hundesyg, hvis jeg skulle behandles på de doser der foreslås i retningslinjerne, der kommer fra Institut For Rationel Farmakologi. (link nederst på siden)

Vi mangler Thyroid
Træerne vokser ikke ind i himlen. I brevet skriver Sundhedsstyrelsen desværre ikke noget om behandling med ”naturlige stofskiftehormoner” (NDT, natural desicated thyroid), som der ellers er rigtig mange der trives fremragende på og som kan købes i mange varianter.

Men vi kæmper videre!

 

Hvordan går det egentlig her halvandet års tid efter denne udmelding fra Sundhedsstyrelsen? Har du mærket noget til, at lægerne skal være opmærksomme på symptomer? Send gerne din beretning til mig: sydendal@phmedier.dk

 

Retningslinjer for behandling af lavt stofskifte hos Institut For Rationel Farmakologi.

Download pdf af Sundhedsstyrelsen nyhedsbrev: nyhedsbrev Sundhedsstyrelsen nov 2014.

Link til nyhedsbrevet
(rul ned til side 5)

Læs også indlægget i DDHL – Den Danske Hypothyreose Landsforening.
Som formand for DDHL kan jeg kun opfordre dig til at melde dig ind. Jo flere vi er, jo mere vægt får foreningen i kampen for bedre forhold for os med lavt stofskifte.

 Jeg ved godt, at dette billede er lidt frækt – men jeg kunne ikke lade være…

Kigge-på-symptomer6

2 comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.


*