Tag din medicin for lavt stofskifte – og nedsæt risikoen for demens

Ny banebrydende ny undersøgelse i The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism: Risikoen for demens nedsættes, hvis man husker at tage sin medicin for lavt stofskifte. 

Ny forskning viser, at man kan mindske sin risiko for demens ved at tage sin medicin for lavt stofskifte! Undersøgelsen, offentliggjort i The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, fokuserede på ældre med nydiagnosticeret lavt stofskifte.

Den viste, at dem, der huskede at tage deres medicin som foreskrevet, havde en 14% lavere risiko for at udvikle demens. Især Alzheimers sygdom viste sig at blive 9% mindre sandsynlig for dem, der fulgte behandlingen.

Lavt stofskifte forbundet med risiko for demens

Lavt stofskifte (hypothyroidisme) har tidligere været forbundet med øget demensrisiko. Det har tidligere ikke været undersøgt, om det også gælder, når man får medicin for lavt stofskifte. Men denne undersøgelse undersøgte specifikt forbindelsen mellem medicinoverholdelse og demensforekomst. Forskerne fulgte 41.554 deltagere over 50 år og vurderede, hvorvidt de tog deres medicin som foreskrevet.

Resultatet viste, at risikoen for udviklingen af demens øges, når man ikke får taget sin medicin, som man skal.

Vigtigheden af at tage sin medicin for lavt stofskifte korrekt er altså meget vigtig. Medicinen spiller nemlig ikke kun ind på de symptomer, vi kender, som træthed, overvægt, ondt i led og muskler osv. Den beskytter åbenbart også mod den øgede risiko for demens, man ellers kan have, når man lider af lavt stofskifte. 

Yderligere forskning er nødvendig for at forstå de underliggende mekanismer og forfine behandlingsstrategier. Men disse resultaterne understreger, at det er vigtigt for os med lavt stofskifte, at vi får taget vores medicin!

 

Kilde: The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism
Association of thyroid hormone medication adherence with risk of dementia 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.


*