Helle Sydendal

view my profile Helle Sydendal

 • Journalist, foredragsholder og forfatter
 • 49 år
 • Gift, mor til to dreng
 • Diagnosticeret med Hashimotos Thyreoiditis og lavt stofskifte.

“Jeg skal have tilskud af stofskiftehormoner resten af mit liv,
for min skjoldbruskkirtel virker ikke”.

Der gik mange år, før min læge fandt ud af, at jeg var syg, selvom jeg gik til lægen igen og igen med symptomer som fx, ekstrem træthed og overvægt. Da jeg efter flere år havde taget på fra 58 kg til 80 kg, blev det langt om længe opdaget, at jeg havde fået lavt stofskifte som følge f den autoimmune sygdom, Hashimotos Thyreoiditis.

Endelig efter flere år blev sat i behandling, men desværre fik jeg det ikke bedre. Alligevel sagde lægerne, at jeg var velbehandlet.

På billede til venstre har jeg været i behandling med Eltroxin i 2 år. Jeg havde det virkelig skidt, men de endokrinologer, der stod for min behandling dengang, sagde, at jeg var velbehandlet.

På billedet til højre har jeg skiftet endokrinolog, og jeg er kommet i kombinationsbehandling med T4/T3. Det ændrede mit liv.

2009-2013

Jeg har aldrig før læst om sygdomme
Egentlig har jeg aldrig syntes, at man selv skal google sygdomme og i det hele taget interessere sig for, hvad man fejler. Det har man jo lægen til. Jeg har altid tænkt, at man kunne bliv mere forvirret og bange, ved at læse om sygdomme, så det har jeg holdt mig fra.
Men da jeg i flere år fik at vide af den speciallæge, som stod for min behandling af lavt stofskifte, at “mine blodprøver var fine og at, jeg havde det godt”, så kom der andre boller på suppen.
Jeg begyndte selv at læse om min sygdom. Og jeg gik grundigt til værks. Jeg læse forskning.

Jeg er ikke den eneste
Jeg fandt frem til, at jeg ikke var den eneste patient, der ikke havde det godt på trods af “flotte” blodprøver. Og jeg fandt ud af, at der kunne der være en årsag til.
Efter flere lægeskift har jeg nu i dag en læge, som sørger for at jeg lever et helt normalt liv – uden overhovedet at føle mig syg.

Husk – at du kan få det godt igen
Du kan også få det godt igen, selvom du har lavt stofskifte. Måske går det lettere for dig end for mig, det gør det heldigvis for mange.

Og du behøver ikke at bruge flere år på at søge information, som jeg gjorde.
For jeg har samlet det hele min bog, Få livet tilbage – en bog om lavt stofskifte.

 

MVH Helle

2 comments

 • Sissel

  Hei, kom over denne siden ved en tilfeldighet. Jeg har hatt lavt stoffskifte i 23 år. Jeg fikk levaxin etter ett halvt år.. Men jeg har levd i alle disse årene i ei tåke. Sliten og trøtt konstant. Jeg tror jeg har hatt sykdommen siden tennårene, for jeg husker tilbake til den tiden med at jeg sov mye, frøs lett… Og hadde dårlig konsentrasjon på skolen.. Når jeg skulle lese så sovna jeg..Min sykdom ble oppdaget etter jeg fødte min sønn som 19 åring. Jeg fikk lite informasjon om denne sykdommen. Bare at nå fikk jeg medisin så nå kom alt til å bli bra. Men bra ble det ikke.. Denne tåka/ trøttheten har aldri forlatt mitt hode… Jeg har fått 2 barn til etter det. Jeg har jobbet full tid i alle år, men bare lært seg å leve med det.. Jeg har alltid etterstrebet å klare det samme som andre. Min samboer ble stadig irritert for at jeg ikke nådde opp til hans forventninger..Hadde ikke energi til å holde huset i orden, og heller ikke på det sexuelle planet… For noen år siden møtte jeg veggen. Jeg ble totalt utbrent. jeg har vært hjemme i 4 år nå og er enda ikke frisk.. Min samboer valgte å forlate meg… For han ser på meg som lat og giddesløs.. Jeg tror ikke min historie er unik.. Jeg sliter veldig med minnet, og jeg mister mye hår… Noen ganger tar trettheten overtaket og jeg må sove.. Tar nå tilskudd for B12 vitamin.. Jeg har likevel klart å slanke med 45 kg…er nesten slank nå..Jeg har lagt om kostholdet og spiser ett lavkarbo kosthold..Jeg har funnet ut at det funker best for meg… Og jeg går utrolig mye.. Men når jeg kommer hjem har jeg brukt opp overskuddet mitt… Det blir tomt.. Skulle bare ønske tåka kunne forsvinne helt og ikke minst at hukommelsen kunne bedret seg..

  Jeg kan ikke sammenligne behandlingen man får i Norge og Danmark.. Men jeg føler vi har mye å gå på i Norge også før man blir forstått og tatt helt på alvor.. Jeg syns ikke legen spør nok om hvordan man har det etter medisinering.. For jeg har vært medisinert med varierende resultat i alle disse årene. Men er som sagt ikke bra.. Bedre ja, men ikke helt bra.
  Noen leger kan, og andre ikke…

 • Kære Sissel
  Tusind tak for dit brev. Det du taler om, er der vist mange med lavt stofskifte, som ikke er velbehandlet, der kender til. Jeg håber virkelig, at du du kommer videre i behandlingen. Hvis din medicin er blevet reguleret lidt op og ned gennem mange år uden resultat, er du måske en af dem, der kunne have glæde af kombinationsbehandling.

  KH Helle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.


*