Lavt stofskifte påvirker også din hud, dine negle og dit hår

Lavt stofskifte får os til at føle os trætte og kæmpe med uønskede kilo. Men vidste du, at lavt stofskifte også kan have en stor effekt på din hud, negle og hår? I dette blogindlæg vil jeg dele nogle interessante opdagelser fra undersøgelsen: “Hudmanifestationer af lavt stofskifte: En klinisk undersøgelse” af Gopinath et al.

 

Tør hud

Lavt stofskifte kan desværre være årsag til at tør hud er en fast følgesvend – vel at mærke, hvis du ikke får en behandling, der virker. Din hud mister sin naturlige fugtighed og efterlader dig med ru og skællede områder. Og det er ikke kun ubehageligt, det kan også føre til kløe, revner i huden og endda infektioner.

Jeg husker, hvordan jeg altid havde en fed hudcreme med mig overalt, fordi det var så irriterende med tør hud – jeg smurte mine hænder og fødder flere gange om dagen! Men da mit lave stofskifte blev behandlet korrekt, forsvandt den tørre hud som dug for solen.

Ødem og hævelse i ansigtet

Forestil dig at vågne op om morgenen og stirre på et ansigt, der ligner en oppustet ballon! Lavt stofskifte kan forårsage væskeophobning i kroppen, hvilket også kan give hævelse i ansigtet, især omkring øjnene og læberne.

Jeg kan huske, hvordan jeg dengang stod foran spejlet om morgenen og undrede mig over mine øjne, der forsvandt bag voldsomt opsvulmet hud på øjenlåg og i øjenomgivelserne. Men takket være korrekt behandling af mit stofskifte kan jeg nu vågne op til normalt ansigt hver dag.

Forandringer af hår og negle

Hvem vil ikke gerne have pænt hår og sunde negle? Desværre kan lavt stofskifte få dit hår til at blive tørt, groft og skrøbeligt. Du oplever måske, at der ligger hår over alt, og at du står med en håndfuld hår i hånden, når du vasker håret.

Mon du lige som jeg, har prøvet forskellige kure til håret for at undgå at miste mere? For at undgå at blive helt skallet?

Sandheden er dog, at mirakelkurene ikke får håret til at blive normalt. Det gør derimod korrekt behandling af lavt stofskifte. Tal med din læge om, at din behandling for lavt stofskifte skal fjerne de symptomer, du har. Det er også nøglen til at dit hår sundt igen.

Neglene tager også skade af mangel på stofskiftehormon. Jeg husker også, hvordan mine negle voksede i sneglefart, blev skrøbelige og fik riller. De knækkede og flækkede hele tiden. Jeg kunne fx ikke skrabe et klistermærke væk uden det gjorde ondt, og neglen blev endnu mere ødelagt!

Men med korrekt behandling for lavt stofskifte har mine negle fået nyt liv – de er nu stærke, uden pletter og riller.

Bleg og kold hud

Forestil dig at have en kropstermostat, der er gået i stå – sådan føles det for mange med lavt stofskifte. Lavt stofskifte kan forstyrre blodcirkulationen og derved bliver din hud bleg og kold.

Hænder og fødder føles som istapper – selv om sommeren. Jeg husker, hvordan jeg altid frøs! Men takket være korrekt behandling af mit stofskifte, fryser jeg aldrig mere.

Har du nogle af disse symptomer?

Hvis du genkender disse hud- og hårproblemer, kan det være værd at tale med din læge om at få tjekket dit stofskifte. Og hvis du allerede får behandling for lavt stofskifte, skal du måske diskutere med din læge, om dosisjustering eller en anden medicin kunne hjælpe med at fjerne alle symptomer på lavt stofskifte.

Ville det ikke være dejligt at sige farvel til tør hud, hævede øjenlåg, hårtab og skrøbelige negle?

Jo – men vigtigst af alt, når disse symptomer forsvinder, så skyldes det, at det lave stofskifte er velbehandlet – og så forsvinder alle de andre symptomer også!

Nogle gange er det bare lettere at forklare de symptomer, der kan ses – som tørt hår og hud og et hævet ansigt. Det kan være sværere at forklare, hvordan ens intellekt ikke er, hvad det var før, man fik lavt stofskifte, og hvor træt og udkørt man altid er!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.


*