Bilister med ubehandlet lavt stofskifte kører som spritbilister

Helle Sydendal

En videnskabelig undersøgelse viser, at bilister, der lider af ubehandlet lavt stofskifte (hypothyreose), har reaktionsevner på linje med bilister, der har drukket alkohol. Men undersøgelsen viser også, at hvis sygdommen er medicinsk velbehandlet, så kører personer med hypothyreose på samme niveau som raske bilister.

Undersøgelsen sætter igen fokus på nødvendigheden af at diagnosticere de mange ikke opdagede tilfælde af lavt stofskifte i Danmark. Forsker og læge Kenneth B. Ain (the University of Kentucky Medical Center) gør i sin præsentation af forskningen opmærksom på, at en undersøgelse fra Colorado (USA) viste, at så mange som 9% af befolkningen led af lavt stofskifte – vel at mærke uden at de selv eller deres læge var klar over det.

I Danmark tyder en befolkningsundersøgelse på at mellem 200.000 og 300.000 danskere lever med lavt stofskifte uden at være diagnosticerede.

Der er ingen tvivl om, at mennesker der er ramt af lavt stofskifte fungerer rigtigt dårlig i hverdagen, hvis de ikke får det rette medicin. Netop mangel på koncentrationsevne og evnen til at være til stede i nuet er noget af det, de fleste patienter klager over, før de er velbehandlede. Til gengæld kan de fleste fungere fuldstændig normalt, når de er velmedicinerede.

Det er utrolig vigtigt, at vi får øget lægernes kendskab til sygdommen lavt stofskifte, så de bliver i stand til at genkende symptomerne og diagnosticere så tidligt som overhovedet muligt. Naturligvis både for trafiksikkerhedens skyld, men så sandelig også for, at de syge kan få en behandling, der giver dem en god livskvalitet.

Ofte mødes patienter med lavt stofskifte med ”tag-dig-sammen-holdningen” hos både familie og venner samt hos lægen. For umiddelbart kan man ikke se på mennesker, at de har lavt stofskifte, udover at mange fx bliver overvægtige.

Men denne undersøgelse kan være med til at gøre det klart, overfor såvel pårørende som læger, hvordan det egentlig er at gå med u- og underbehandlet lavt stofskifte. Det er jo ikke kun, når de patienter med lavt stofskifte kører i bil, at de ikke kan overskue tingene og tænke klart. Det kan de heller ikke i forbindelse med fx uddannelse eller job etc.

Helle Sydendal

Patienter med ubehandlet lavt stofskifte har lige så dårlig reaktionsevne, når de kører bil, som folk, der har drukket for meget alkohol.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


*