Blodprøver duer ikke – viser forskning

Møde lægerne og forskerne Steen Bonnema og Thomas Brix fra Endokrinologisk afdeling om lavt stofskifte.

shutterstock_147862034

Mange patienter har råbt op om dette i årevis. Måling af TSH giver ikke altid det rigtige billede af, hvordan det står til med ens stofskifte. Heller ikke en måling af T3 og T4 viser altid, om man har lavt stofskifte eller ej.
Nogle har alle symptomer på lavt stofskifte, selvom deres stofskiftetal er fine. Det kan der være faktisk en forklaring på, viser ny forskning fra Sverige. En løsning i form af en anden test-måde er på vej.

Af journalist Helle Sydendal, sydendal@phmedier.dk

På Halmstad Sygehus i Sverige er en ny type stofskifteprøver så småt ved at se dagens lys. Bag projektet er læge Stefan Sjöberg. Han er forsker ved Karolinska Instituttet og associate professor på Halmstads Lanssjukhus i Sverige.

– De tests, man i dag bruger for at vurdere, om patienter har lavt stofskifte, er mangelfulde. Man finder slet ikke alle dem, der er syge, udtaler professoren til det svenske online-tidsskrift, Dinamediciner.

Han fortæller, at omkring 5 % af svenske kvinder i dag er i behandling for lavt stofskifte. Men der er mange flere, der er syge. De er bare ikke blevet diagnosticerede. Selvom de går til lægen, og lægen måler deres stofskiftetal, finder lægen ikke sygdommen. Det skyldes, at deres blodprøve viser normalt niveau af både stofskiftehormon og TSH. Disse kvinder (og mænd) får at vide, at de er raske – selvom de faktisk har lavt stofskifte på celleplan – og dermed alle symptomerne.

Grunden til at de er syge, skyldes nemlig, at selvom de har normalt niveau af stofskiftehormon i blodet, så har de ikke nok hormon i cellerne eller i hjernen. Og så længe stofskiftehormonet er i blodet, har det ingen effekt.

(Det er i øvrigt præcis, hvad min endokrinolog, professor Jan Kvetny, har fortalt mig – og det er også omtalt i min bog, Få livet tilbage, på side 96-97).

Patienter i behandling kan være syge trods fine tal
Dem, der er i behandling med T4-præparater og som stadig har symptomer, kan også opleve, at lægen siger, de er velbehandlede, fordi deres tal er fine. Til det siger Stefan Sjöberg:

– Når en patient behandles med T4, så forventes det, at patienten omdanner T4-hormonet til det aktive hormon T3. Denne omdannelse sker i cellerne, men hos omkring en ud af syv patienter, sker der ikke nogen omdannelse af T4 til T3. Derfor har de stadig underskud af T3 på celleniveau, og derfor er de stadig syge, selvom deres stofskiftetal ser fine ud.

Ny test erstatter blodprøven
Derfor er Stefan Sjöber i gang med et forskningsprojekt, hvor man vil måle niveauet af stofskiftehormon i spinalvæsken (den væske, som omgiver rygmarven og hjernen) i stedet for. Det vil på sigt kunne vise, om patienten kan omdanne T4-hormonet til T3 på celleniveau og i hjernen.

Som det er i dag, ser man mange tilfælde, hvor lægen er tilbøjelig til at sige til patienten, at der er gode nyheder, fordi blodprøven er flot, og fortælle patienten, at hun er velbehandlet. Men når patienten stadig føler sig syg, kan det føre til dårlig kommunikation og til, at patienten bryder sammen, siger den svenske læge.

Indtil de nye prøver bliver tilgængelige, siger Stefan Sjöber, må man bruge de sædvanlige blodprøve tests. Og forskning tager lang tid – det kan tage flere år, før resultatet foreligger. Men man skal huske at være opmærksom på nogle forskellige ting, fx, at TSH varierer meget hen over døgnet. Derfor skal man altid have målt TSH på samme tidspunkt, for at kunne sammenligne det. Den dag man skal have taget blodprøve, skal man desuden vente med at tage medicinen, til efter man har fået taget blodprøven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.


*